Open Atelier

Op de zondagen 4 en 11 oktober 2015 tussen 10 en 18 uur kon u een bezoekje brengen aan mijn atelier. Voor de gelegenheid stelden er een aantal bevriende kunstenaars hun werken tentoon. Hieronder verneemt u meer over hen.

Meer info over de Overpelter kunstroute: openateliersoverpelt.wordpress.com

 

Hilde Stevens

Hilde Stevens (1965) is als assistente verbonden aan de Provinciale Hogeschool Limburg Departement Beeldende Kunst te Hasselt.

Ze voltooide er tevens haar studie in vrije grafiek (1989). Hoewel in haar meest recent werk van de laatste jaren het tekenkundig aspect het boven het reproduceren haalt, blijft het werk sterk grafisch ‘geladen’.

Het thema ‘Icarus’ vormt een nieuw bron van inspiratie: s’mens kwetsbaarheid én overmoed worden er in te kijk gezet.
www.atelier53.be

 

 

 

Zjuul Devens

Zjuul Devens (1948) is lector audiovisuele communicatie en multimedia aan de Plantijn Hogeschool van de Provincie Antwerpen, departement communicatiebeheer. Bovendien is hij medeoprichter en lid van ‘Experimental Intermedia’ vzw, Gent en stichtend lid van SLIB: een kunstenaarsvereniging die bij elk nieuw project andere kunstenaars uitnodigt om dit project vorm te geven.

Sinds 1991 heeft hij zowel in binnen- als buitenland individueel en in groep tentoongesteld. Dit gebeurde met fotografisch werk, video-installaties, diaprojecties, zelfportret op video e.a.

“Zowel in mijn foto’s, audiovisuals als installaties spelen thema’s vaak een grotere rol dan een vaste eigen vormentaal. Met het ontstane beeldmateriaal wordt het thema verder uitgediept, waardoor een interactie tussen beeld en verbeelding ontstaat. Ik ga zelfs het ontstane beeld gebruiken bij andere thema’s, die voor mij het logische gevolg zijn van eerdere projecten. Een andere methode van werken is zeer impressionistisch. Als fotograaf word ik getroffen door een structuur, een lichtinval, een ritmisch lijnenspel, een simpele beweging … die wordt vastgelegd om later mee te experimenteren, het bestaande beeld te exploreren.

Eind jaren negentig heb ik de computer als een instrument leren gebruiken. In weze is er niet veel veranderd; waar ik vroeger beelden assembleerde in de donkere kamer of via verschillende diaprojectoren, kan ik in een voorbereidende fase al een resultaat simuleren op mijn beeldscherm.”

Gefascineerd door details en alles willen uitvergroten. Eveneens geobsedeerd door de sporen, die mensen, dieren, planten, (natuur)krachten, maar ook emoties achterlaten.

“Ik ben er mij van bewust dat die sporen tijdelijk zijn: soms blijft iets eeuwenlang waarneembaar, soms een fractie van een seconde. Ik wil het waarneembare tussen “bestaan en verdwijnen” ontleden, selecteren, uitvergroten en tonen.

Ik werk vooral met fotografie. Dit medium geeft mij de gelegenheid om uitsneden te maken, zowel in ruimte als in tijd. Licht en beweging, of het schijnbaar ontbreken ervan, helpen mij hierbij. Bij het zeer ver uitvergroten van digitale beelden zie je vierkantjes, pixels. Zij begrenzen nieuwe ruimtes. Ik gebruik ze om details van de oude eigen ruimte te omkaderen, te benadrukken of te abstraheren.

Het verdwijnen van de sporen, die verwijzen naar iets dat ooit was,  laat dat ook sporen na?”

web.mac.com/zjuul.devens/

 

Monique De Ceulaer en Gie Luyten

 

 

 

Claire Dries

Claire Dries, juweelontwerpster uit de Antwerpse Kempen, afgestudeerd in 2000 aan de Academie van Schone Kunsten te Antwerpen. Ik werk sinds 2006 in bijberoep. Mijn collecties zijn opgebouwd uit zilver, goud, edelstenen en parels. Vaak zijn de ontwerpen op de natuur geïnspireerd en speel ik met de vorm van een ring of halssnoer zodat er voor elke vinger of hals een perfecte zittend juweel ontstaat. Ik pas diverse technieken toe in mijn ontwerpen zoals: graveren, mocume halfedelstenen inleggen en/of met parels gecombineerd . Het smelten en herwerken van oud zilver en goud en het herstellen van bestaande juwelen kan ook. Mijn juwelen hebben de zeldzame eigenschap `gedragen door een eigenaar, veel respons te krijgen ´ Mijn juwelen vallen op door hun weldoordacht ontwerp. Oorbellen zijn subtiel asymmetrisch, snoer kan op meerdere manieren worden gedragen, snoer bestaat uit een verrassende combinatie van vorm en kleur, oorbellen en snoeren passen zich aan, aan de vorm van het gezicht. Uit vele reacties van mijn klanten kan ik uitmaken dat mijn juwelen met veel plezier en vaak gedragen worden. Vaak vertellen ze mij dat het opvalt dat er wordt gekeken.

http://www.clairedriesjuwelen.be